March | 2013 | Bina Blog Dot Com Sendiri

Apa Yang Anda Perlu Tahu Mengenai WordPress Permalinks?

apa-itu-wordpress-permalinks
Sistem blog WordPress adalah satu sistem pengurusan kandungan (CMS) yang bersifat dinamik dan membenarkan pemilik dan pentadbir blog untuk melakukan (hampir) apa sahaja yang mereka mahukan pada blog.

Salah satu perkara menarik yang boleh dilakukan adalah mengubah struktur URL untuk setiap kandungan di dalam blog. Ianya dinamakan sebagai Permalinks atau permanent links (pautan tetap).

Teruskan membaca artikel ini »


Tips SEO: Mari Mengenal Apa Itu Sitemap

tips-seo-mari-mengenal-apa-itu-sitemap
Jika sebelum ini kita telah tahu secara ringkas apa itu fail robots.txt, hari ini kita akan pelajari pula satu lagi komponen asas yang diperlukan untuk sesebuah laman web dan blog bagi tujuan SEO.

Sitemap atau dalam istilah Bahasa Melayu dipanggil sebagai Peta Laman adalah satu fail format .XML yang digunakan oleh enjin pencari sebagai panduan semasa mengindeks laman web dan blog anda.

Teruskan membaca artikel ini »


5 Tips Penulisan Blog Persuasif Yang Perlu Anda Tahu

5-tips-penulisan-blog-persuasif-yang-perlu-anda-tahu
Menulis itu indah. Perasaan suka dan gembira itu hadir apabila apa yang kita kongsikan itu dapat difahami dengan jelas, mudah dan lancar oleh pembaca.

Namun begitu, skil penulisan yang baik dan berpengaruh tidak hadir dengan mudah. Ianya memerlukan latihan yang konsisten disamping selalu mendekatkan diri dengan pelbagai bahan bacaan ilmiah yang lain bagi melatih diri agar terbiasa dengan bait-bait perkataan yang indah dan bermakna.

Teruskan membaca artikel ini »


Infografik: Segalanya Yang Anda Perlu Tahu Berkaitan Nama Domain Pada Tahun 2013

infografik-nama-domain-2013
Apabila bercakap mengenai keperluan asas sebuah laman web dan blog, pasti kita tidak boleh lari daripada nama domain. Umumnya, nama domain akan bertindak sebagai URL kepada sesebuah laman web dan blog.

Di dalam infografik kali ini, syarikat pendaftar nama domain paling popular, Namecheap berkongsi hasil maklumat mereka mengenai nama domain pada tahun 2012 – 2013.

Teruskan membaca artikel ini »


Cara Membuat Blog – 3 Langkah Yang Perlu Anda Lakukan Untuk Mula Membina Blog

cara-membuat-blog-3-langkah-yang-perlu-anda-lakukan-untuk-mula-membina-blog
Bagi anda yang sedang tercari-cari panduan yang sesuai untuk dijadikan rujukan tambahan untuk membina blog, anda telah berada di tempat yang betul. Hari ini saya akan kongsikan 3 langkah awal yang perlu anda lakukan sebelum membina blog.

Cara yang akan ditunjukkan ini memerlukan sedikit kos bagi tujuan pendaftaran nama domain dan ruang simpanan blog. Platform yang akan kita gunakan adalah sistem WordPresssistem pengurusan blog sumber terbuka (percuma).

Teruskan membaca artikel ini »