May | 2013 | Bina Blog Dot Com Sendiri

Infografik: Perbezaan WordPress.org (Berbayar) & WordPress.com (Percuma)

perbezaan-wordpress-berbayar-wordpress-percuma

Seperti yang kita sedia maklum, WordPress merupakan antara platform blogging popular sejak akhir-akhir ini dan sering menjadi pilihan ramai pemilik laman web dan blog untuk menggunakannya sebagai sistem pengurusan kandungan bagi memudahkan urusan mereka.

Namun begitu, masih terdapat pelbagai persoalan khususnya daripada mereka yang berminat untuk mula berblogging tentang WordPress.

Teruskan membaca artikel ini »


3 Kesilapan Lazim Ketika Menggunakan Gambar Di Dalam Blog

3-kesilapan-lazim-ketika-menggunakan-gambar-di-dalam-blog
Selain mendapatkan gambar daripada sumber yang dibenarkan sahaja, gambar yang akan digunakan pada blog juga perlu menepati beberapa ‘peraturan’ tertentu bagi membantu usaha SEO yang sedang kita lakukan.

Walaupun ianya nampak satu perkara yang kecil, hal ini tidak boleh dipandang remeh. Sedikit sebanyak ianya boleh memberi kesan kepada trafik yang akan masuk ke blog kita terutama trafik yang datang melalui enjin carian seperti Google, Yahoo!, Bing dan sebagainya (trafik percuma).

Teruskan membaca artikel ini »


7 Idea Promosi Blog Secara Offline

7-idea-promosi-blog-secara-offline
Jika sebelum ini kita telah tahu idea-idea untuk mempromosikan blog secara percuma melalui Internet, hari ini kita akan lihat pula beberapa idea yang boleh digunakan untuk mempromosikan blog kita di luar Internet (secara offline).

Melalui pelbagai cara pemasaran, kita berpeluang menerima pembaca blog baru yang berpotensi menjadi pembaca setia blog kita. Usaha pemasaran tersebut boleh dilakukan berdasarkan kepada kemampuan dan bajet masing-masing.

Teruskan membaca artikel ini »


8 Ciri Menarik #WordPress Yang Anda Akan Suka

8-ciri-menarik-wordpress-yang-anda-akan-suka
Seperti yang kita telah sedia maklum, sistem WordPress merupakan antara sistem blog yang popular dan semakin mendapat tempat dalam kalangan pemilik blog hari ini.

Antara sebab utama kenapa mereka memilih sistem WordPress adalah kerana ianya mudah dipasang, mempunyai ratusan dan ribuan plugins & themes yang menarik, sokongan komuniti yang luas dan tutorial yang semakin mudah didapati bagi membantu mereka memahaminya dengan lebih mudah.

Teruskan membaca artikel ini »


Belajar Joomla! Untuk Bina Blog – Susah Atau Senang?

belajar-joomla-untuk-bina-blog-susah-atau-senang
Sistem Pengurusan Kandungan (CMS) yang popular untuk membangunkan laman web bercirikan blog ialah WordPress dan Blogger (blogspot). Dari pemerhatian saya sendiri, memang ramai penulis blog menggunakan salah satu daripada platform ini.

Namun begitu, tahukah anda, terdapat lagi platform CMS lain yang boleh digunakan untuk membangunkan laman web berkonsepkan blog?

Teruskan membaca artikel ini »