July | 2013 | Bina Blog Dot Com Sendiri

5 Teknik Mudah Menulis Tajuk Artikel Bagi Menarik Perhatian Pembaca

5-teknik-mudah-menulis-tajuk-artikel-bagi-menarik-perhatian-pembaca
Dengan pelbagai kandungan dan bahan bacaan yang tersedia di Internet hari ini, para pengguna Internet semakin bijak dalam memilih kandungan terbaik untuk dibaca.

Oleh itu, sebagai seorang penulis blog, kita seharusnya mempersiapkan diri kita dengan teknik-teknik penulisan blog yang baik bagi memastikan kandungan yang kita akan terbitkan kelak benar-benar berkualiti dan dicari-cari oleh pembaca.

Teruskan membaca artikel ini »


7 Cara Yang Boleh Anda Gunakan Untuk Menurunkan Bounce Rate Blog

7-cara-yang-boleh-anda-gunakan-untuk-menurunkan-bounce-rate-blog
Seperti yang kita sedia maklum, Bounce Rate merupakan salah satu indikator penting dalam mengukur tahap kepuasan pembaca blog kita. Pembaca yang berpuas hati dan suka dengan kandungan yang terdapat di blog kita akan terus kekal berada di blog kita.

Namun begitu, menjadi persoalan di sini bagaimana pula untuk memberi kepuasan itu kepada para pembaca? Apa yang sebenarnya pembaca mahukan daripada blog kita sehingga boleh ‘memujuk’ hati mereka untuk berada di blog lebih lama?
Teruskan membaca artikel ini »


Apa Itu Bounce Rate & Bagaimana Ia Memberi Kesan Kepada #SEO Blog Anda?

apa-itu-bounce-rate

Bagi anda yang menggunakan Google Analytics untuk melihat data yang lebih terperinci tentang pelawat yang datang ke blog dan laman web anda, salah satu perkara yang boleh anda lihat adalah Bounce Rate.

Bounce Rate bermaksud, kadar mereka yang meninggalkan laman web atau blog kita selepas mereka datang melihat dan membaca kandungan kita TANPA klik pada mana-mana bahagian atau artikel lain.

Teruskan membaca artikel ini »


Infografik: 12 Perkara Yang Perlu Anda Buat Selepas Menulis Artikel Baru Di Blog

apa-perlu-buat-selepas-terbit-entri-di-blog
Bagi seorang penulis blog baru, mungkin anda tertanya-tanya apakah yang perlu anda buat selepas setiap kali menerbitkan entri terbaru di blog anda.

Sebelum mempromosikan blog secara online dan offline, adalah amat penting untuk anda lakukan beberapa perkara asas dahulu. Fasa ini penting bagi memastikan usaha pemasaran anda memberikan kesan yang lebih positif.

Teruskan membaca artikel ini »


Apa Pendapat Google Tentang Aktiviti Guest Blogging?

apa-pendapat-google-tentang-aktiviti-guest-blogging
Kita sedia maklum bahawa aktiviti guest blogging mempunyai kebaikannya yang tersendiri. Namun begitu, tidak semua artikel yang diterbitkan melalui cara ini mempunyai kualiti yang tinggi dan menepati kehendak pembaca di Internet.

Google melalui jurutera sistem mereka, Matt Cutts berkongsi pendapat tentang hal ini. Secara ringkas, mereka tidak menafikan kebaikan dan manfaat aktiviti ini khususnya untuk memperkenalkan para penulis baharu yang benar-benar mahu berkongsi sesuatu yang bernilai di Internet.

Teruskan membaca artikel ini »