February | 2014 | Bina Blog Dot Com Sendiri

Menulis Bahasa Saintifik VS Bahasa Mudah Difahami – Mana Lebih Baik?

bahasa-saintifik-bahasa-mudah

Apabila kita menulis artikel yang banyak melibatkan terma & istilah saintifik, pembaca kita mungkin tidak boleh memahami maksud sebenarnya yang cuba kita sampaikan dengan mudah.

Saya sendiri tidak dapat memahami Wikipedia apabila melibatkan perkataan & istilah-istilah teknikal. Sebagai seorang manusia biasa, kita suka sesuatu yang mudah & cepat. Itu lumrah.

Teruskan membaca artikel ini »


Tutorial: Cara Menukar Blog Menjadi ‘Mobile-Friendly’ Theme

cara-jadikan-blog-mobile-friendly

Salah satu trend blogging yang dijangka meletup pada tahun ini adalah ‘Mobile First‘ di mana pemilik blog bertanggungjawab sepenuhnya untuk menyediakan satu tema yang mesra untuk dilayari pada peranti mudah alih pembaca.

Apabila bercakap tentang dunia web hari ini, ia meliputi 3 kumpulan peranti: desktop & laptop, tablet & smartphone. Setiap kumpulan peranti ini memaparkan blog kita dalam bentuk yang berlainan.

Teruskan membaca artikel ini »


Bagaimana Cara Untuk Meletakkan Teks ‘Read More’ Pada Blog?

cara-letak-read-more-pada-blog-wordpress

Saya menerima satu soalan daripada salah seorang pembaca. Beliau mahu tahu cara untuk meletakkan pautan ‘Read More’ pada blog.

Fungsi pautan ini adalah untuk memisahkan kandungan artikel keseluruhan kita menjadi pendek di muka utama (Homepage) blog kita.

Teruskan membaca artikel ini »


Infografik: Bagaimana Content Marketing Memberi Kesan Kepada SEO?

kesan-content-marketing-kepada-seo

Dunia pemasaran internet hari ini sudah semakin mudah dengan adanya pelbagai medium dan platform yang boleh digunakan oleh pemilik bisnes bagi tujuan penjenamaan, jualan dan pelbagai lagi.

Teruskan membaca artikel ini »


Apa Itu Masalah ‘Pogo Stick’ & Bagaimana Cara Untuk Menyelesaikannya?

apa-itu-pogo-stick

Jika sebelum ini kita suda tahu apa itu ‘Bounce Rate’, hari ini kita akan berkenalan pula dengan satu lagi terma baru dikenali sebagai masalah ‘Pogo Stick’.

Mungkin bunyi agak janggal bagi anda. Saya pun rasa begitu apabila mula mendengar perkataan ini. Apatah lagi untuk menggambarkan apakah sebenarnya maksud disebalik istilah ini.

Teruskan membaca artikel ini »