March, 2014 | Bina Blog Dot Com Sendiri

7 Perkara Yang Perlu Anda Lihat Sebelum Menggunakan Sesebuah Tema Premium

7-perkara-sebelum-guna-tema-premium

Antara sebab utama kenapa WordPress menjadi kegilaan ramai pemilik laman web adalah sokongan tema yang banyak. Tema-tema ini dibangunkan oleh para pembangun dari seluruh dunia.

Ada tema percuma dan ada juga tema berbayar. Bergantung kepada keperluan dan bajet semasa, kita bebas untuk menggunakan mana-mana jenis tema tersebut.

Teruskan membaca artikel ini »


Bagaimana Caranya Untuk Mengesan Tema Yang Digunakan Sesebuah Blog WordPress?

cara-nak-tahu-theme-yang-digunakan

Salah satu perkara menarik pada sistem WordPress adalah, kita dihidangkan dengan pelbagai jenis tema yang cantik & professional. Tema-tema ini sudah tersedia dan tugas kita hanya untuk pilih yang terbaik sahaja.

Namun begitu, proses pemilihan tema adakalanya merumitkan & menyebabkan kita terkandas agak lama tanpa berbuat apa-apa dan akhirnya mengganggu fokus utama kita.

Teruskan membaca artikel ini »


Apa Yang Baru Pada WordPress 3.9 Kelak?

baru-dalam-wordpress-3-9

Seperti yang kita sedia maklum, WordPress merupakan sebuah CMS yang semakin popular dalam kalangan pemilik laman web & blog hari ini.

Sistem pengurusan kandungan sumber terbuka ini mendapat tempat dalam kalangan penggunanya kerana sifatnya yang ‘user friendly‘ dan disokong oleh ramai pembangun luar melalui pelbagai plugins & themes.

Teruskan membaca artikel ini »


Tutorial: Bagaimana Cara Untuk Meletakkan Google Form Dalam WordPress?

cara-letak-google-form-dalam-wordpress

Jika dalam urusan harian kita di tempat kerja atau belajar, kita biasa menggunakan borang untuk pelbagai tujuan. Sama juga di Internet, setiap hari kita menggunakan borang untuk pelbagai tujuan.

Antara contoh borang yang kita selalu gunakan di Internet setiap hari adalah seperti Facebook Login, Email Login & WordPress Login (ya, ruangan yang anda masukkan Username & Password itu dipanggil sebagai ‘form’).

Teruskan membaca artikel ini »


Rahsia: Cara Mendapatkan Perhatian Pembaca Blog (Infografik)

cara-menarik-perhatian-pembaca

Saya sering berpesan kepada rakan-rakan yang ingin mula membina blog supaya ambil cakna akan cara-cara untuk mengekalkan pembaca blog & trafik yang diterima.

Kita semua tahu bahawa trafik adalah nadi sesebuah blog yang akan menentukan jatuh bangun blog itu pada masa akan datang. Tanpa trafik & pelawat berkualiti, blog kita hanyalah satu blog biasa yang memenuhi ruang Internet. Tiada yang istimewa.

Teruskan membaca artikel ini »