5 Kesilapan Besar Ketika Membeli Nama Domain Yang Perlu Anda Tahu | Bina Blog Dot Com Sendiri

5 Kesilapan Besar Ketika Membeli Nama Domain Yang Perlu Anda Tahu

5-kesilapan-besar-ketika-membeli-nama-domain-yang-perlu-anda-tahu

Bagi seorang pemilik blog, sudah semestinya anda mahu membina jenama blog anda dengan baik agar mudah diingati oleh para pelawat yang datang.

Untuk membina jenama blog yang baik, sudah semestinya ia bermula daripada nama domain blog itu sendiri. Kerana, ianya merupakan keperluan asas yang wajib ada bagi sesebuah blog.

Di dalam artikel ini, saya akan berkongsi dengan anda 5 kesilapan besar yang sering dilakukan oleh pemilik blog dan laman web ketika bertindak membeli nama domain mereka.

#1 – Nama Domain Terlalu Panjang

Nama domain yang terlalu panjang akan menyebabkan pelawat sukar untuk mengingati URL blog anda. Mereka yang baru berkunjung ke blog anda pasti tidak akan datang lagi melainkan mereka klik URL ke blog daripada blog-blog atau laman web lain.

Anda sebagai pemilik blog berpotensi besar kehilangan direct traffic hanya kerana para pelawat anda sudah lupa akan URL blog anda yang terlalu panjang itu.

Lihat sahaja laman web yang mempunyai jenama yang baik seperti Google, Amazon dan Ebay. Ketiga-tiganya mempunyai nama domain yang ringkas sahaja; Google.com, Amazon.com dan Ebay.com.

#2 – Nama Domain Sukar Disebut

Seterusnya, kesilapan yang sering dilakukan adalah apabila membeli nama domain yang sukar disebut. Bayangkan apabila para pembaca blog berbual-bual dengan para sahabat mereka tentang (perkara yang baik-baik sahaja) daripada blog anda.

Sudah pasti mereka akan mudah mengingati nama domain anda jika ianya juga mudah disebut. Anda sebagai pemilik blog harus membuat beberapa pilihan dan senarai terlebih dahulu sebelum bertindak membeli nama domain.

#3 – Bunyi Yang Mengelirukan

Anda tidak mempunyai bajet pemasaran yang besar untuk mempromosikan blog anda pada peringkat awal. Oleh yang demikian, nama domain yang mempunyai bunyi mengelirukan seperti mempunyai akhirnya ‘2u’ atau ‘4u’ harus dielakkan.

Mereka yang pertama kali mendengar nama domain anda pasti keliru. Adakah ianya ‘2u’ atau ‘too you’? Atau, adakah ianya ‘4u’ ataupun ‘for you’?

Jangan letakkan anda sebagai penyedia servis perbankan atas talian terkemuka tempatan yang mempunyai akhiran ‘2u’ di belakang nama domain mereka. Mereka mempunyai bajet pemasaran yang banyak untuk tujuan promosi servis dan perkhidmatan mereka itu.

#4 – Mengandungi Tanda Sengkang

Tanda sengkang (-) pada kebiasaannya akan diabaikan apabila kita berkomunikasi. Bayangkan anda sedang berada di dalam satu dewan dan diberikan peluang untuk berkongsi mengenai sejarah dan perihal blog anda.

Adakah anda mahu menyebut dan mengulangi bunyi ‘..dash‘ itu setiap kali menyebut nama domain anda. Saya pasti anda juga kurang gemar untuk mengulangi bunyi itu.

Jika mempunyai pilihan dan alternatif yang lain, pilih sahaja nama domain yang tidak mempunyai tanda sengkang (-). Ianya juga nama kemas dan professional apabila dicetak pada media cetak dan kad bisnes anda kelak.

#5 – Mengandungi Cap Dagangan Dan Hakcipta

Syarikat yang telah mendaftarkan hakcipta dan cap dagangan mereka mempunyai hak untuk mengeluarkan saman kepada mana-mana individu yang menggunakan terma dan paten yang telah mereka daftarkan.

Oleh yang demikian, pastikan nama domain anda tidak mengandungi apa-apa frasa yang meragukan. Jika anda kurang yakin sama ada ianya mempunyai kaitan dengan mana-mana syarikat ataupun produk, anda boleh bertanya rakan-rakan anda yang arif terlebih dahulu.

Jika anda berdegil mahu menggunakan juga nama-nama domain yang mempunyai frasa cap dagangan atau hakcipta itu, maka bersedia sahaja untuk menerima surat saman atau nama domain anda akan digugurkan daripada akaun anda apabila mereka menghantar notis kepada syarikat pendaftar nama domain anda.

***

Kesimpulannya, anda sebagai pemilik blog dan laman web bertanggungjawab sepenuhnya terhadap jenama blog dan laman web anda. Usah terlalu gopoh dalam membuat pilihan dan kajian tentang nama domain yang paling sesuai digunakan kerana ianya umpama salah satu bentuk pelaburan jangka masa panjang untuk blog dan laman web anda.

Kredit foto: pascal.charest

The following two tabs change content below.

Zulhilmi Zainudin

Pereka grafik & pembangun laman web at Zulh Freelancer(tm)
Mempunyai kepakaran di dalam bidang rekaan grafik dan pembangunan laman web berasaskan sistem WordPress. Pengasas projek Bina Blog Dot Com Sendiri.

Label: , , ,