Bina Blog Dot Com Sendiri

WooCommerce Melancarkan Aplikasi Rasmi untuk iPhone

woocommerce-untuk-iphone

Bagi anda yang mempunyai laman web e-dagang berteraskan WordPress, mungkin anda biasa mendengar tentang WooCommerce – sebuah plugin yang boleh menukar laman web WordPress menjadi sebuah kedai online yang begitu mudah untuk diuruskan.

Pihak di sebalik WooCommerce iaitu WooThemes semalam telah mengumumkan secara rasmi di blog mereka bahawa kini setiap pemilik laman web berasaskan WooCommerce boleh menguruskan tempahan yang diterima menggunakan aplikasi rasmi iPhone mereka.

Teruskan membaca artikel ini »


Apa Yang Baru Pada WordPress 4.0 Nanti?

apa-yang-baru-wordpress-40

Beberapa hari lepas, pasukan pembangun sistem blogging WordPress telah mengumumkan bahawa versi 4.0 sudah sedia diuji. Ini bermakna, versi stabil 4.0 akan menyusul tidak lama sahaja lagi.

Saya baru sahaja mencuba versi Beta WordPress 4.0 ini. Daripada percubaan saya, versi 4.0 ini tidak membawa perubahan yang begitu besar seperti antaramuka (design interface) atau fungsi-fungsi teras (core functions)

Teruskan membaca artikel ini »


Tutorial: Cara Buat Full Backup Blog WordPress Menggunakan cPanel

cara-buat-full-backup-blog-menggunakan-cpanel

Antara cabaran menggunakan WordPress adalah blog kita terdedah kepada serangan hackers. Biasanya, blog WordPress yang tidak dikemaskini dan terbiar menjadi target utama untuk diceroboh dan digodam.

Pengalaman saya sendiri beberapa tahun lepas, website dan blog saya pernah digodam. Pada masa itu, saya tidak ada menyimpan sebarang backup. Lebih sedih lagi, syarikat web hosting saya juga tidak menyimpan backup (syarikat web hosting premium biasanya akan menyimpan backup blog kita).

Teruskan membaca artikel ini »


7 Perkara Yang Perlu Anda Lihat Sebelum Menggunakan Sesebuah Tema Premium

7-perkara-sebelum-guna-tema-premium

Antara sebab utama kenapa WordPress menjadi kegilaan ramai pemilik laman web adalah sokongan tema yang banyak. Tema-tema ini dibangunkan oleh para pembangun dari seluruh dunia.

Ada tema percuma dan ada juga tema berbayar. Bergantung kepada keperluan dan bajet semasa, kita bebas untuk menggunakan mana-mana jenis tema tersebut.

Teruskan membaca artikel ini »


Bagaimana Caranya Untuk Mengesan Tema Yang Digunakan Sesebuah Blog WordPress?

cara-nak-tahu-theme-yang-digunakan

Salah satu perkara menarik pada sistem WordPress adalah, kita dihidangkan dengan pelbagai jenis tema yang cantik & professional. Tema-tema ini sudah tersedia dan tugas kita hanya untuk pilih yang terbaik sahaja.

Namun begitu, proses pemilihan tema adakalanya merumitkan & menyebabkan kita terkandas agak lama tanpa berbuat apa-apa dan akhirnya mengganggu fokus utama kita.

Teruskan membaca artikel ini »