April, 2013 | Bina Blog Dot Com Sendiri

Berapa Kos Permulaan Untuk Membina Sebuah Blog?

berapa-kos-permulaan-untuk-membina-sebuah-blog
Pada hari ini, medium blog semakin meluas digunakan untuk menyebarkan maklumat dan berhubung.

Terdapat dua pilihan untuk para pemilik blog: membina blog percuma atau membina blog dengan sedikit modal untuk mendapatkan beberapa kelebihan.

Teruskan membaca artikel ini »


7 Sebab Kenapa Anda Perlu Pilih WordPress Sebagai Sistem Blog Anda

7-sebab-kenapa-anda-perlu-pilih-wordpress-sebagai-sistem-blog-anda
Dunia yang semakin terbuka luas hari ini telah menyaksikan kepada kita pelbagai platform komunikasi dibina untuk menghubungkan kita semua dengan lebih dekat. Salah satu daripadanya adalah sistem pengurusan blog.

Namun begitu, tidak semua sistem ini boleh menjanjikan pengalaman penggunaan (user experience) yang baik. Hari ini kita akan lihat beberapa ciri menarik yang ada pada sistem WordPress berbanding sistem-sistem lain.

Teruskan membaca artikel ini »


3 Tips Keselamatan Blog WordPress Yang Perlu Anda Tahu

tips-keselamatan-laman-web-wordpress
Isu sekuriti merupakan salah satu isu yang sering menjadi keresahan dalam kalangan pemilik dan pentadbir laman web dan blog sejak kebelakangan ini. Sistem blog WordPress juga mempunyai risiko yang serupa.

Terdapat pelbagai cara yang boleh diambil untuk mengelakkan laman web dan blog berasaskan sistem WordPress daripada digodam atau menjadi mangsa serangan siber yang berleluasa ini.

Teruskan membaca artikel ini »


3 Kelebihan Utama Guest Blogging

kelebihan-guest-blogging
Guest blogging merupakan salah satu seni pemasaran blog yang menjadi pilihan para penulis berpengaruh masa kini untuk berkongsi pendapat mereka dengan lebih ramai pembaca dan menerima kelebihan daripada aktiviti ini secara langsung dan tidak secara langsung.

Melalui guest blogging, penulis akan mendapat 3 manfaat utama: pendedahan jenama, meningkatkan kepercayaan jenama & trafik berkualiti. Mari kita lihat setiap satu daripada kelebihan ini dengan lebih dekat.

Teruskan membaca artikel ini »


Apa Itu Web Hosting?

apa-itu-web-hosting
Untuk membina sebuah blog dot com sendiri, anda mempunyai dua pilihan. Pilihan pertama adalah dengan menggunakan platform blog percuma seperti Blogger atau WordPress.com.

Seterusnya, dapatkan nama domain dot com yang bersesuaian dan hubungkan nama domain ini ke URL asal blog anda yang dihos pada sistem Blogger atau WordPress.com.

Teruskan membaca artikel ini »