Bina Blog Dot Com Sendiri

WordPress 5.0 — Apa Yang Baru?

Pada 6 Disember 2018 lepas, pasukan WordPress melancarkan versi terbaru WordPress iaitu 5.0 yang juga dikenali sebagai “Bebo”.

Terdapat dua pembaharuan utama di dalam versi ini; block editor (atau lebih dikenali dengan nama Gutenberg) dan tema Twenty Nineteen.

Teruskan membaca artikel ini »


Berapa Pantas Web Anda Di Smartphone? Semak Sekarang Di Sini

Dengan jumlah majoriti carian di Google yang datang dari peranti mudah alih pada hari ini, kita sebagai pemilik laman web harus memastikan agar laman web atau blog kita berjalan dengan pantas dan lancar – khususnya di peranti mudah alih.

Selain membuatkan pengunjung laman web anda berasa gembira, loading time yang laju juga akan memberi impak positif kepada SEO sesebuah laman web dan blog.

Teruskan membaca artikel ini »


WordPress 4.7 Dilancarkan Secara Rasmi

wordpress-4.7

Selepas beberapa bulan dibangunkan, versi WordPress 4.7 dilepaskan secara rasmi kepada umum.

Melalui versi yang diberi nama sebagai “Vaughan” ini, beberapa perkara baru ditambah baik.

Teruskan membaca artikel ini »


Bagaimana Untuk Menutup Sementara Laman WordPress Dengan Mudah?

cara tutup wordpress

Saya menerima soalan daripada salah seorang bekas pelajar bengkel WordPress Zero2PRO saya, beliau mahu tahu bagaimana caranya untuk menutup sebentar laman WordPress miliknya.

Perkara ini sering berlaku apabila kita sedang membuat beberapa kerja dan kita tidak mahu pengunjung laman WordPress kita melihat kerja kita yang tidak siap. Teruskan membaca artikel ini »


SEO Dijangka Menjadi Skil Paling Diperlukan Pada 2017

kerjaya-seo-tahun-2017

Search Engine Optimization (SEO) merupakan satu teknik pemasaran internet yang banyak memfokuskan kepada aspek-aspek teknikal dengan tujuan untuk meningkatkan kedudukan laman web di halaman keputusan carian enjin pencari seperti Google.

Sebagai contoh, jika anda menjual telefon pintar di Internet, para prospek anda akan menaip kata kunci seperti telefon android terbaik, telefon android untuk selfie, telefon android untuk waze dan sebagainya.

Teruskan membaca artikel ini »