3 Laman Web Yang Perlu Anda Guna Bagi Mencari Imej Percuma Untuk Blog | Bina Blog Dot Com Sendiri

3 Laman Web Yang Perlu Anda Guna Bagi Mencari Imej Percuma Untuk Blog

foto-free-untuk-website

Bagi anda yang selalu menghadapi masalah untuk mendapatkan gambar-gambar yang menarik untuk digunakan di dalam artikel di dalam blog, terdapat beberapa laman web yang menyediakan servis mencari imej-imej menarik ini khas untuk anda.

Gambar-gambar yang akan dipaparkan pada laman web ini adalah percuma dan anda perlu berikan kredit (dalam bentuk pautan) kepada si pemilik foto sebagai tanda menghormati karya mereka.

Berikut merupakan 3 laman web royalty free stock photo yang boleh anda gunakan:

#1 – Photopin

download-gambar-percuma

Melalui Photopin, hasil carian akan memaparkan foto-foto menarik daripada halaman perkongsian foto popular, Flickr. Anda boleh lihat terlebih dahulu foto-foto ini melalui fungsi pra-lihat yang tersedia dan muat turun imej tersebut secara terus melalui pilihan muat turun yang disediakan.

#2 – Free Image Works

gambar-percuma-untuk-blog

Melalui Free Image Works, anda juga akan mendapat imej-imej yang menarik. Juga terdapat imej dalam bentuk vektor. Yang membezakan gambar-gambar di sini dengan Photopin adalah, setiap gambar mempunyai watermark dan anda tidak dibenarkan untuk memadamnya.

#3 – Free Digital Photos

stock-photo-percuma

Melalui Free Digital Photos, anda akan memperoleh imej yang cantik dan professional. Namun, kekurangan padanya adalah, fail imej yang tersedia sedikit kecil daripada biasa. Foto-foto di sini sesuai untuk gunakan sebagai thumbnail image kepada artikel di blog anda.

Penting – Hormat Karya Mereka

Walaupun kita dibenarkan untuk menggunakan imej-imej daripada laman web seperti ini, itu tidak bermakna kita boleh sewenang-wenangya menggunakan sama seperti foto kita sendiri.

Jadi, adalah satu tindakan yang baik jika kita boleh letakkan pautan kredit kepada si pemilik imej-imej ini sebagai tanda hormat kita kepada empunya hak milik dan hak cipta gambar tersebut. Anda boleh gunakan format seperti yang digunakan di akhir artikel ini.

***

Kesimpulannya, terdapat pelbagai laman web yang boleh membantu anda mendapatkan imej-imej yang cantik dan menarik. Mungkin selepas ini anda boleh meninggalkan cara lama – carian melalui enjin carian yang anda sendiri kurang pasti sama ada gambar-gambar tersebut boleh digunakan ataupun tidak.

Kredit foto: Gianni Dominici.

The following two tabs change content below.

Zulhilmi Zainudin

Pereka grafik & pembangun laman web at Zulh Freelancer(tm)
Mempunyai kepakaran di dalam bidang rekaan grafik dan pembangunan laman web berasaskan sistem WordPress. Pengasas projek Bina Blog Dot Com Sendiri.

Label: , ,